Geaccrediteerd
Onafhankelijk
Beoordeeld met een 8

Onafhankelijke nascholing voor

zorgprofessionals

Dit congres heeft in het verleden plaats gevonden. Kijk op onze nascholingen pagina voor ons huidig aanbod van congressen, cursussen en opleidingen.

Ondervoede patiënten

Voorkomen, signaleren en behandelen

Donderdag 7 januari 2016

Programma

9:00
Ontvangst met koffie, thee en uitreiking congresmap

9:30
Opening en inleiding door dagvoorzitter 
Paulien Voogt, verpleegkundig specialist voedingszorg Jeroen Bosch Ziekenhuis

  • Hoe vaak komt ondervoeding voor in Nederland?
  • Wat zijn risicofactoren voor het ontwikkelen van ondervoeding?
  • Welk effect heeft ondervoeding op de gezondheidstoestand van de patiënt?
10:00
Levenslang met sondevoeding
Kees Diemel, ervaringsdeskundige en voormalig operatieassistent
  • Hoe voelt het om ondervoed te zijn? 
  • Al zeven jaar niet meer eten – wat verandert er allemaal?
  • Wat kunt u betekenen voor een ondervoede patiënt?
10:30
Welke rol heeft u in het signaleren van ondervoeding?
Eefje Huizer, diëtist Alrijne ziekenhuis Leiden
  • Hoe herkent u een ondervoede patiënt?
  • Welke meetinstrumenten worden gebruikt en wat zijn de verschillen?
  • Welke stappen onderneemt u als u een ondervoede patiënt signaleert?
11:15
Koffie- en theepauze

11:30
De behandeling van ondervoeding
Eefje Huizer, diëtist Alrijne ziekenhuis Leiden

  • Energie, eiwit en andere voedingsstoffen - wat heeft uw patiënt nodig aan voeding?
  • Waarom is beweging belangrijk bij ondervoeding?
  • Welke nazorg heeft uw patiënt nodig?
12:15
Voeding als speerpunt in het Gelderse Vallei ziekenhuis
Joke Huitinck, programmamanager Voeding Sport en Bewegen ziekenhuis Gelderse Vallei
  • Welke rol speelt de verpleegkundige in de strijd tegen ondervoeding?
  • Eten a la carte in het ziekenhuis met At Your Request®
  • Hoe krijgt speerpunt Voeding en Bewegen vorm in Ziekenhuis Gelderse Vallei en welke rol speelt de Alliantie Voeding Gelderse Vallei daarin?
13:00
Afsluiting ochtend door de dagvoorzitter met aansluitend lunch

 


14.00 – 16.00 uur
Verdiepingssessies
In de middag kunt u kiezen uit één van de onderstaande drie verdiepingssessies:

A - Oncologische patiënten
Paulien Voogt, verpleegkundig specialist voedingszorg Jeroen Bosch Ziekenhuis

De helft van de patiënten met kanker is ondervoed. Welke invloed heeft de ziekte en de behandeling op de voedingsstatus van uw patiënt? Wat is het effect van ondervoeding op de ziekte en het herstel? Hoe kunt u de voedingsstatus van uw oncologische patiënt verbeteren? Welke voeding heeft uw patiënt nodig in de palliatieve fase?

B- Kwetsbare ouderen met co-morbiditeit
Marit Stüvel, diëtiste Viva! Zorggroep tevens bestuurslid Diëtisten Geriatrie en Ouderen

25 tot 35 procent van de ouderen in ziekenhuizen en verpleeghuizen is ondervoed. Hoe zorgt u dat uw oudere patiënt tijdens de korte opnameduur goed herstelt? Hoe signaleert u ondervoeding bij ouderen en hoe ondersteunt u hen? Kortom: hoe vergroot u de zelfredzaamheid van uw oudere patiënten zodat zij langer zelfstandig thuis kunnen wonen?

PDF programma

Bij de 4e inschrijving is de 5e gratis!

Vragen over deze nascholing?

Neem dan contact met mij op via onderstaande button, dan help ik je graag verder!

Stel je vraag
Uit dienst
Uit dienst
030 693 3887
Postbus 289 | 3700 AG Zeist | info@medilex.nl