Geaccrediteerd
Onafhankelijk
Beoordeeld met een 8

Onafhankelijke nascholing voor

zorgprofessionals

Spreker in de spotlight

Brenda van Osch is journalist en schrijver van het boek ‘Het onvoltooide kind’. Als dagvoorzitter deelt zij tijdens de studiedag ‘Eerder dan verwacht’ haar ervaringen over haar te vroeggeboren dochter Eva.

Waarom koos u voor de journalistiek?
Mijn liefde voor schrijven begon al jong. Zo maakte ik in groep zeven een werkstuk over de oorlog in Irak en Iran, met op de kaft een grote bloedvlek getekend. En hoewel ik uiteindelijk niet naar de School voor Journalistiek ging, wist ik dat ik journalist wilde worden. Tijdens mijn studies Politicologie en Internationale Betrekkingen liep ik al stage bij Elsevier. Ik houd van het maatschappelijk debat, maar gaandeweg is mijn interesse voor persoonlijke verhalen en interviews gegroeid. Ik vind ingewikkelde thema’s mooi, daar waar de worsteling in zit. Als het maar echt ergens over gaat.

Wie is uw inspiratiebron?
Bij Elsevier leerde ik kritisch denken, scherp formuleren en een goede journalistieke productie neerzetten. Toentertijd vond ik die werkwijze normaal, maar inmiddels weet ik dat dit niet overal vanzelfsprekend is. 
Tijdens het schrijven van mijn boek had ik veel steun aan Judith Koelemeijer, schrijfster van onder andere Het zwijgen van Maria Zachea. Zij liet mij zien hoe ik beeldend kon schrijven, op een journalistieke en toch persoonlijke manier. Gedurende het schrijfproces las zij een aantal keer het manuscript en dit heeft mij erg geholpen.

Waar denkt u liever niet meer aan terug?
Hoewel ik soms spijt heb gehad of buikpijn kreeg van bepaalde situaties, lukt het me steeds beter om alle gebeurtenissen in mijn leven als een continuüm te zien. Zo herinner ik me mijn afscheid als freelancer bij de Argumentenfabriek. Ik gaf trainingen voor ze, maar was daar onervaren in en het ging niet goed genoeg. Ik baalde daar stevig van, maar ik merkte na het verschijnen van mijn boek dat ik veel aan die tijd bij de Argumentenfabriek had gehad. Dankzij die periode wist ik hoe ik mij moest presenteren op televisie en hoe ik moest spreken voor een zaal met honderd man.

Wat is uw belangrijkste prestatie?
Eigenlijk alles rondom Eva, mijn te vroeg geboren, gehandicapte dochter. Ik ben er trots op hoe wij als gezin haar intensief hebben verzorgd en op een gegeven moment hebben durven loslaten toen de zorg thuis te zwaar werd.

Waar kunnen we u ’s nachts wakker voor maken?
Als er iets met de kinderen is! Maar ook als ik een boeiend persoon mag interviewen, zoals Irvin Yalom, Alain de Botton of Bert Keizer.

Welke uitdagingen wilt u aangaan?
Hoewel ik het schrijfproces soms vervloek, trekt het toch. Daarom ga ik binnenkort weer aan de slag met een boek over een medisch-ethisch thema. Ik kan er alleen nog niet teveel over prijsgeven. En ik werk tegenwoordig ook als redacteur bij een uitgeverij. Dat vind ik heerlijk, advies geven en stilistisch fijnslijpen.

Wilt u zelf in gesprek met Brenda van Osch? Via deze link komt u in contact met haar.