Geaccrediteerd
Onafhankelijk
Beoordeeld met een 8

Onafhankelijke nascholing voor

zorgprofessionals

De visie van Marianne Heestermans

Medilex ontmoet om de zoveel tijd een deskundige in de praktijk. Deze keer: Marianne Heestermans.

Eigenlijk zou ze niets meer hoeven doen maar haar bevlogenheid is grenzeloos. Stoppen met werken is een optie maar nu ze meer tijd heeft ziet ze juist legio mogelijkheden om onderwerpen aan te pakken. Het plegerperspectief, ketenzorg (tussen politie en hulpverlening, bijvoorbeeld) maar bovenal zorgen dat ‘het in de muren komt te zitten’ – dat moeilijke thema, seksueel misbruik. Daar valt volgens haar nog steeds veel winst te behalen.

“Stigmatisering helpt niet bij het verlenen van de juiste zorg. Uiteindelijk zijn we geen veroordelaars maar hulpverleners” 

Heestermans begon in de gehandicaptenzorg als gz-psycholoog. Al gauw kreeg ze te maken met kinderen die uit huis geplaatst werden en dat diezelfde kinderen bij seksueel misbruik doorverwezen werden naar het Riagg.
“Wij doen niet aan verstandelijk beperkten”, was de reactie van het Riagg die zij ontving bij deze misbruikte cliënten. “Ongelooflijk”, zegt Heestermans. Dit was het begin van haar specialisatie. “Ik ging steeds meer onderzoek doen en hield mij steeds meer bezig met dit thema. Ik ontwikkelde een risico-instrument en methodieken om seksueel misbruik te bespreken.” De doodsteek is seksueel misbruik ‘gedogen’, stelt ze. “Net doen alsof het er niet is of eigenlijk net doen alsof het niets voorstelde”. En daarnaast ziet zij veel handelingsverlegenheid bij professionals als het gaat om seksualiteit bespreekbaar maken. “Over misbruik praten is lastig als de professional in kwestie het überhaupt al lastig vindt om over seks te praten. Daarnaast komt er snel emotie bij kijken. Hoe moet je als professional bepaald gedrag opvatten?” Zij vindt ook dat er meer aandacht voor plegers van seksueel misbruik moet zijn. “Stigmatisering helpt niet bij het verlenen van de juiste zorg. Uiteindelijk zijn we geen veroordelaars maar hulpverleners”.

Tegenwoordig zit ze in de Landelijke Expertisegroep van Zedenzaken van de KLPD en ze is gevraagd voor het LDM. Een soort ‘pool’ van deskundigen op het gebied van forensische zorg waar de politie een beroep op kan doen als dat nodig is. Ook is zij consulent voor CCE. Daarnaast leidt ze ook professionals op. Ze traint hen in ‘hoe om te gaan met kwetsbare personen’ en ‘seksueel misbruik’.  

Eigenlijk is zij een vrouw met een missie, al zal ze dat zelf nooit zo benoemen. Ze heeft talloze ideeën om een boek te schrijven en om nieuwe onderzoeken te starten.

Wie graag op de hoogte wilt blijven van Heestermans’ werk kan haar het beste via LinkedIn benaderen. Of via info@medilex.nl als er andere contactgegevens gewenst zijn.

Geschreven door Nannette SIbinga, congresmanager Medilex