Belangrijke informatie Covid-19/Coronavirus

Hoe gaan wij om met coronamaatregelen tijdens onze nascholingen?

Lees verder

Geaccrediteerd
Onafhankelijk
Beoordeeld met een 8

Onafhankelijke nascholing voor

zorgprofessionals

Yvonne de Jong: “De familie bij de zorg betrekken, maakt het werk lichter en leuker!”

‘Velen handen maken licht werk,’ is een gezegde dat Yvonne de Jong omarmt. “Want de familie bij de zorg betrekken, maakt het werk lichter en leuker,” vertelt ze enthousiast als we haar vragen waarom zij, als een van de sprekers, hoopt dat het congres ‘Familieparticipatie in de ouderenzorg’, komende 5 april, drukbezocht gaat worden.  

09-03-2018

Yvonne werkt als familieparticipatie-expert bij Vilans, het landelijk kenniscentrum voor langdurende zorg. “Samen met zorgprofessionals de kwaliteit van leven verbeteren; dat zien we bij Vilans als onze opdracht,” legt Yvonne uit. “Wat ik iedereen op het hart druk, is dat het sociale netwerk onmisbaar is bij het welbevinden van cliënten. Of het nu korte of langdurige zorg betreft, gehandicapten-, ouderen of verpleeghuiszorg; overal heb je te maken met naasten die op een of andere manier toenadering tot zorgverleners zoeken. Of juist afstand houden.”

Echt contact

Over dat laatste, als het voor de naasten lastig is om écht contact te maken, spreekt Yvonne tijdens het congres ‘Familieparticipatie in de ouderenzorg, communiceren en samenwerken met de familie’ op donderdag 5 april in theater Figi in Zeist. “Het wordt een praktische presentatie, waarbij ik deelnemers zo veel mogelijk handvatten en tips wil meegeven,” zegt Yvonne. “Ik zal bijvoorbeeld ingaan op redenen die mensen hebben om na overplaatsing naar het verpleeghuis hun moeder sporadisch te bezoeken. Er kan van alles meespelen, waarbij het interessant is op zoek te gaan naar die reden, zonder ‘m zelf meteen in te vullen.

Drempels

Er zullen drempels zijn waardoor dat echte contact maken, lastig is. Drempels vanwege schuldgevoelens of onmacht hoe om te gaan met de dementerende naaste. Of onduidelijkheid over het dagelijkse reilen en zeilen op de groep, wat tot onbegrip kan leiden. Dat moeder bijvoorbeeld heus mee mag naar die verjaardag van haar kleinzoon en niet gebonden is aan het verpleeghuis. Familie vermoedt soms niet dat die vrijheid bestaat. Dat hun rol niet is uitgespeeld, maar dat moeder enkel is verhuisd naar een nieuwe omgeving, waar de medewerkers er voor de cliënten zijn. En waar de familie gerust hun moeder een fijne dag mag bezorgen door lekker te koken, een flinke wandeling te maken of een spelletje speelt.

COUP-methode

Tijdens mijn praatje ga ik ook in op de C.O.U.P.-methode, op ondersteunende en uitnodigende wijze contact maken om zo te participeren met de naasten. Sleutel hierbij is contact. Je kunt je namelijk voorstellen hoe lastig het soms voor die familie kan zijn om de zorg zomaar uit handen te geven. Daar is veel vertrouwen voor nodig. Maar als de familie zich welkom voelt en er een goede samenwerkingsrelatie mee is opgebouwd, geeft dat medewerkers meer werkplezier. Beter nog: dan hebben de cliënten een fijne dag. En precies dat is wat wij hen gunnen!


Lees het volledige artikel

Meer weten over dit onderwerp?