Geaccrediteerd
Onafhankelijk
Beoordeeld met een 8

Onafhankelijke nascholing voor

zorgprofessionals

Dit congres heeft in het verleden plaats gevonden. Kijk op onze nascholingen pagina voor ons huidig aanbod van congressen, cursussen en opleidingen.

Zorg geven & vrijheid nemen

Vrijheidsbeperking in jeugdpsychiatrie, ouderen- en gehandicaptenzorg

Dinsdag 13 november 2012

Congres

Ochtend: Dwang en drang in de jeugdpsychiatrie
Middag: Bescherming en vrijheidsbeperking in de ouderenzorg

Iemand van tafel sturen tijdens het eten is in de thuissituatie niet zo bijzonder, maar binnen een instelling heeft dit mogelijk juridische consequenties. Iemand beperken in zijn vrijheid, kan niet zomaar. Wat mag wel en wat kan niet?
Goede zorg bieden heeft veel te maken met stimuleren, sturen en soms een beetje staffen. Dit kan helpen bij de ontwikkeling van de cliënt. Een lichte vorm van vrijheidsbeperking kan hier onderdeel van zijn.

Waar trekt u de grens tussen pedagogische maatregelen enerzijds en de dwangbehandeling anderzijds? Wat gaat er veranderen met de komst van de nieuwe wetgeving voor dwangbehandeling? En hoe gaan andere instellingen hiermee om?

Op dinsdag 13 november 2012 vindt de studiebijeenkomst "Zorg geven & vrijheid nemen" plaats. De ochtend is gericht op jeugdpsychiatrie en de middag is bedoeld voor de ouderen- en gehandicaptenzorg. Onder leiding van  Kees Blankman, docent VU en BOPZ-rechter, worden de volgende onderwerpen behandeld:

  • Beschermende maatregelen, huisregels en de BOPZ - wanneer zet u welk middel in?
  • Wat mag er nu volgens de wet BOPZ en straks in de Wet Verplichte GGZ / Wet Zorg en dwang?
  • Ruimte voor eigen regie en vrijheid beperken - hoe vindt u de goede balans?
  • Hoe ver mag u gaan, buiten de BOPZ-afdeling?
  • Hoe kan onnodige vrijheidsbeperking voorkomen worden?
  • Wanneer is er sprake van verzet en hoe gaat u daarmee om?

De ochtend wordt afgesloten met een forumdiscussie, waarbij er ruime gelegenheid is om uw vragen en casussen voor te leggen aan onze sprekers.

Op deze interactieve studiedag, waar veel voorkomende casuïstiek een centrale rol inneemt, wordt een ochtendprogramma aangeboden voor de jeugdpsychiatrie en een middagprogramma voor de ouderen- en gehandicaptenzorg. Het middagprogramma wordt gedeeltelijk plenair en gedeeltelijk in sessies verzorgd, zodat de specifieke onderwerpen van de ouderen- als van de gehandicaptenzorg voldoende uitgelicht worden.

Het complete programma "Zorg geven en vrijheid nemen" treft u hier. 

Schrijf u in via het inschrijfformulier en ontmoet mensen die - net als u - dwang en drang in de zorg willen terugdringen. 

Bij de 4e inschrijving is de 5e gratis!

Vragen over deze nascholing?

Neem dan contact met mij op via onderstaande button, dan help ik je graag verder!

Stel je vraag
uit dienst 2023
uit dienst 2023
030 693 3887
Postbus 289 | 3700 AG Zeist | info@medilex.nl