Geaccrediteerd
Onafhankelijk
Beoordeeld met een 8

Onafhankelijke nascholing voor

zorgprofessionals

Dit congres heeft in het verleden plaats gevonden. Kijk op onze nascholingen pagina voor ons huidig aanbod van congressen, cursussen en opleidingen.

Levenseinde en rouw bij mensen met een verstandelijke beperking 31-03-2015 31-03-2015

Handvatten voor communicatie, palliatieve zorg en rouwverwerking

Dinsdag 31 maart 2015

Sprekers

Jolien van der Kooij (’58) is sinds 1998 werkzaam in de uitvaartbranche als docent aan de uitvaartopleiding Docendo, en als schrijver & spreker. Ook begeleidt zij, om geïnspireerd te blijven in dit werk, nog steeds uitvaarten waarbij maatwerk en uniekheid een grote rol spelen. Toegankelijkheid en normaal woordgebruik is het kenmerk van haar teksten, zowel mondeling als schriftelijk. Vóór haar werk in de uitvaartbranche werkte ze als begeleider en daarna als manager in de zorg voor mensen met een verstandelijke beperking. Ze ontwikkelde ook trainingen rond rituelen en omgaan met sterven, uitvaart en rouw. Jolien is ook vrijwillig werkzaam in een hospice, een huis waar mensen komen om te sterven.

Anneke Boerlage is verpleegkundig onderzoeker in het Erasmus MC-Sophia kinderziekenhuis te Rotterdam. Haar werk richt zich de laatste 10 jaar met name op pijn bij wilsonbekwamen. Op dit onderwerp is zij in 2011 gepromoveerd. Haar proefschrift heeft de titel: “Having a Feel for Others’ Pain”.

Hennie van Schooten is familiezorgdeskundige. Ze is bekend met verschillende zorgdisciplines en studeerde in diverse richtingen.

Hennie houdt zich in haar werk bezig met coaching en casemanagement-ggz, ouderenzorg en therapeutisch werk (creatieve therapie, rouw- en verlies, traumabegeleiding, systemisch werk en relatietherapie). Ruim drie jaar geleden heeft ze Familiezorg Hart van Brabant ontwikkeld en ze werkt nu voor diverse huisartsen rondom complexe problematiek bij mensen in de thuissituatie.

Vanuit haar expertise heeft ze een werkmap en materialen ontwikkeld voor rouwende mensen met een verstandelijke beperking. Daarnaast is ze mantelzorger van een oudere zus met een verstandelijke beperking en bekend met een stoornis in het Autistisch Spectrum.

Drs. Werner van de Wouw (1949) studeerde praktische theologie en godsdienstpsychologie, speltherapie, contextueel pastoraat en contextuele therapie. Hij was onder andere werkzaam in onderwijs en groepspastoraat.

Ruim 21 jaar werkte hij als geestelijk verzorger in de zorg voor mensen met een verstandelijke beperking. Samen met collega’s en de vakgroep godsdienstpsychologie van de KUN ontwikkelde hij een model levensverhaal als ingang voor het verstaan van zingeving. Hij geeft lezingen en cursussen over met name zingeving, levensverhalen, rouw en stervensbegeleiding in Nederland en Vlaanderen. In de gezondheidszorg traint en coacht hij teams. Onder meer over genoemde onderwerpen heeft hij diverse boeken, bijdragen aan boeken en publicaties op zijn naam staan. Begin 2014 is het boek 'Kwijt' over verlies bij mensen met een verstandelijke beperking gepubliceerd. 

Sinds 2002 werkt hij als geestelijk verzorger in het Máxima Medisch Centrum in Eindhoven en Veldhoven en als contextueel therapeut in eigen praktijk. Hij is coördinator van het project geestelijke zorg voor palliatieve patiënten thuis in Zuidoost Brabant (onderdeel van het Palliatief Netwerk Zuidoost Brabant) en is bestuurslid van de Vereniging van contextueel werkers

Bij de 4e inschrijving is de 5e gratis!

Vragen over deze nascholing?

Neem dan contact met mij op via onderstaande button, dan help ik je graag verder!

Stel je vraag
Uit dienst
030 693 3887
Postbus 289 | 3700 AG Zeist | info@medilex.nl