Overgewicht en LVB
Oorzaken en behandelmogelijkheden
Oorzaken en behandelmogelijkheden
Donderdag 17 april 2025
Inschrijving geopend!
Universitair docent en onderzoeker zorgethiek en beleid, Universiteit voor Humanistiek
Dr. Aly Waninge, PT, is lector Participatie en gezondheid van mensen met visuele en verstandelijke beperking, lectoraat Healthy Ageing, Allied Health Care and Nursing van de Hanzehogeschool sinds 2011. Haar onderzoeksopdracht is deels ingesteld door Koninklijke Visio, expertisecentrum voor mensen met een visuele beperking. Als fysiotherapeut promoveerde Aly (2011) op het meten van fysieke fitheid bij mensen met (zeer) ernstige verstandelijke en meervoudige beperkingen. Aly is verbonden als Universitair Hoofddocent bij Health Psychology Research, afdeling gezondheidswetenschappen van het Universitair Medisch Centrum Groningen en lid van het managementteam van de Academische Werkplaats EMB die zich richt op wetenschappelijke kennisontwikkeling ingebed in de praktijk. Zij heeft veel ervaring met het leiden van gesubsidieerde promotieprojecten met doorwerking in praktijk en onderwijs, een voorbeeld daarvan is het LEEV! project waarover ze tijdens het congres zal vertellen.
Bas Valentin behaalde zijn BSc in Voeding en Diëtetiek aan de Hogeschool van Amsterdam en vervolgde zijn studie met een MSc in Klinische Epidemiologie aan de Universiteit van Amsterdam. Tijdens zijn scriptie deed hij onderzoek naar de associatie tussen sarcopenie en vroegtijdig overlijden bij ouderen met een verstandelijke beperking. Momenteel doet hij promotieonderzoek binnen het LEEV-project, waarbij de haalbaarheid en effectiviteit van een gepersonaliseerde leefstijlaanpak voor volwassenen met een verstandelijke beperking die in een zorginstelling wonen, worden onderzocht.
Josje Schoufour behaalde haar BSc en MSc Nutrition and Health aan de Wageningen Universiteit waarna ze onderzoek deed over het verouderingsproces van mensen met een verstandelijke beperking. Dit onderzoek was gericht op de ontwikkeling van een kwetsbaarheidsindex om algemene gezondheid in kaart te brengen specifiek voor mensen met een verstandelijke beperking. Na het behalen van haar PhD in juli 2015, nam ze een positie aan als postdoctoraal onderzoeker bij de afdeling Epidemiologie van het Erasmus Medisch Centrum en als visiting researcher bij de afdeling Epidemiologie van de Harvard Medical School in Boston en onderzocht de rol van voeding en fysieke activiteit op veroudering in de algemene bevolking. Ze richtte zich op verschillende aspecten van voeding en fysieke activiteit en de associatie met kwetsbaarheid, sarcopenie en sarcopenische obesitas. Momenteel doet ze aan de Hogeschool van Amsterdam onderzoek naar een gezonde levensstijl voor kwetsbare groepen, onder andere mensen met een verstandelijke beperking, met de focus op voeding, fysieke activiteit en creatieve technologie.
Kirsten Lamberts is sinds september 2022 als onderzoeker/promovendus verbonden aan het LEEV! Project (Gezonde leefstijl bij mensen met een verstandelijke beperking) binnen het lectoraat Healthy Ageing, Allied Health Care and Nursing van de Hanzehogeschool en het UMCG. Binnen het thema Gezonde Leefstijl gaat de onderzoeksinteresse uit naar het optimaliseren van Kwaliteit van leven en Kwaliteit van (leefstijl-)zorg, inclusie en eigen regie van mensen met een verstandelijke beperking. Daarnaast naar organisatie- en gedragsverandering in relatie tot leefstijlgedrag binnen de gehandicaptenzorg. Vanwege haar werkervaring binnen de (forensische-) gehandicaptenzorg en jeugdzorg als Orthopedagoog-Generalist gaat de interesse verder uit naar praktijkonderzoek (implementatieonderzoek) en actieonderzoek (PAR) met ervaringsdeskundigen om de kwaliteit van zorg te verbeteren
Marieke Brouwer is GZ-psycholoog en met name werkzaam geweest in de (residentiele) jeugdzorg. Ze werkt sinds 5 jaar als coördinator bij CCE - Centrum voor Consultatie en Expertise. CCE is partner van zorgverleners voor expertise over vastlopende zorgsituaties en ernstig probleemgedrag bij mensen die langdurig en/of intensieve professionele zorg en ondersteuning nodig hebben. Vanuit een consultatietraject bij een man met een licht verstandelijke beperking (LVB) en morbide obesitas heeft zij samen met collega’s binnen, en zorgprofessionals buiten CCE geïnventariseerd wat factoren zijn die een rol spelen en wat helpend kan zijn bij mensen met (morbide) obesitas en LVB. CCE heeft de opbrengsten van deze inventarisatie gebundeld en gedeeld.
Na zijn studie fysiotherapie is Martin in 1997 zijn loopbaan begonnen bij revalidatiecentrum Reade in Amsterdam. Eerst als fysiotherapeut en later als manager van het centrum voor aangepast sporten Amsterdam. Na zijn masteropleiding Sport en Beweeginnovatie aan de Hogeschool van Arnhem is hij in 2019 begonnen als programma coördinator bij Special Heroes Nederland. In deze rol hebt Martin in samenwerking met verschillende kennisinstellingen leefstijlprogramma’s ontwikkeld voor zorginstellingen. Op dit moment implementeren zij deze programma’s onder de naam ‘Healthy Habits’ bij steeds meer zorginstellingen in Nederland. Gezonde gewoontes ontwikkelen voor mensen met een verstandelijke beperking doe je met een integrale aanpak, door samen te werken met alle relevante partijen in de regio.
Martine Jansen heeft orthopedagogiek gestudeerd aan de RUG en is zowel werkzaam geweest in de gehandicaptenzorg als in de psychiatrie. Ze werkt sinds zes jaar als coördinator bij Centrum voor Consultatie en Expertise (CCE). CCE wordt regelmatig gevraagd te consulteren bij vastlopende situaties van mensen met een lichte verstandelijke beperking (LVB) waarbij (morbide) obesitas een rol speelt in de problematiek. Vanuit haar aandachtsgebied LVB heeft ze samen met collega’s geïnventariseerd wat helpend kan zijn bij mensen met obesitas en een LVB. CCE heeft de opbrengsten van deze inventarisatie gebundeld en gedeeld
Wietske Ester werkt als kinder- en jeugdpsychiater en senior-onderzoeker bij Sarr Autisme Rotterdam/Youz kinder- en jeugdpsychiatrie en LUMC-Curium. Ze streeft ernaar de klinische zorg voor jeugd met autisme en hun ouders te verbeteren door wetenschappelijk onderzoek te verbinden met de praktijk door bijvoorbeeld diverse combinatie poliklinieken die zij heeft opgezet met bijvoorbeeld artsen verstandelijke beperking en de revalidatie-arts. Haar onderzoek richt zich op de integratie van lichamelijke en geestelijke gezondheid, van jeugd met autisme en hun ouders in bijvoorbeeld de Tandem-studie RCT en diverse epidemiologische onderzoeken zoals het Lifelines cohort.
Bij de 4e inschrijving is de 5e gratis!
Neem dan contact met mij op via onderstaande button, dan help ik je graag verder!
Stel je vraag