Geaccrediteerd
Onafhankelijk
Beoordeeld met een 8

Onafhankelijke nascholing voor

zorgprofessionals

Dit congres heeft in het verleden plaats gevonden. Kijk op onze nascholingen pagina voor ons huidig aanbod van congressen, cursussen en opleidingen.

Radicalisering binnen gemeenten 02-12-2015 02-12-2015

Herkennen en handelen

Woensdag 2 december 2015

Sprekers

Habib el Kaddouri (1974) werd in Tazourakht (Noord-Marokko) geboren en woont sinds 1990 in Nederland. Sinds 2002 is hij verbonden aan het Samenwerkingsverband van Marokkaanse Nederlanders. Hij houdt zich bezig met thema’s op het gebied van emancipatie en burgerschap van Marokkaanse Nederlanders. Met betrekking tot radicalisering heeft hij diverse projecten en producten ontwikkeld waaronder het project Empowerment Moslimjongeren, de peereducatiemethodiek Islam, Identiteit en Democratisch Burgerschap en het websiteproject IslamWijzer. Recent heeft hij Hulplijn Radicalisering geïnitieerd.

Bijdrage
De hulplijn radicalisering is een initiatief van het SMN en is in het leven geroepen om bezorgde ouders en familieleden te ondersteunen. De hulplijn is begonnen in 8 steden, maar inmiddels uitgegroeid tot meer dan 16 gemeenten en een groeiend aantal vertrouwenspersonen. Naast een luisterend oor, kan de hulplijn - met toestemming van de hulpvrager - ook doorverwijzen naar de juiste instanties. Hierdoor beschikt het SMN over veel kennis over signaleren en samenwerken met gemeenten en professionals. Habib el Kaddouri zal een presentatie houden over nut en noodzaak van de hulplijn en de ervaringen met families en professionals.

Jelle van Buuren is als onderzoeker en docent verbonden aan het Centrum voor Terrorisme en Contraterrorisme van de Universiteit Leiden. Zijn onderzoek richt zich onder meer op potentieel gewelddadige eenlingen, complotconstructies, politieke legitimiteit, radicalisering en sociale media. Andere inhoudelijke thema’s zijn de surveillancesamenleving, grensbeheer en de internationale samenwerking tussen politie, justitie en inlichtingendiensten. Hiervoor werkte hij als publicist en journalist op dezelfde thema’s

Sociale media worden snel als de grote boosdoener aangewezen waar het gaat om radicalisering en gewelddadige uitlatingen of gedragingen. De realiteit is echter weerbarstiger. Sociale media zijn een podium voor geëtaleerde heldhaftigheid en stoerheid. Dat zegt niet noodzakelijkerwijs iets over gedrag op straat. Radicalisering vraagt doorgaans om contacten op persoonlijk niveau en al helemaal als het gaat om het ondernemen van acties. Sociale media kunnen een rol spelen in radicalisering, maar een genuanceerde benadering is nodig om te voorkomen dat we de sociale media een te grote rol toedichten.

Maarten Houben is burgemeester van de gemeente Nuenen, Gerwen en Nederwetten. Hij heeft een bijzondere interesse in de vakgebieden veiligheid en crisismanagement. Binnen de Veiligheidsregio Brabant Zuid-Oost is hij onder andere portefeuillehouder Evenementenveiligheid en Landelijke meldkamer. De heer Houben is daarnaast voorzitter van de Programmaraad Integrale Aanpak Jihadisme Oost-Brabant. Een samenwerkingsverband met daarin vertegenwoordigers van het lokaal bestuur, gemeenten, openbaar ministerie, politie, Koninklijke Marechaussee en de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid. De programmaraad coördineert de activiteiten van deze instanties in Oost-Brabant bij de preventie en aanpak van jihadisme en radicalisering.

Bij de 4e inschrijving is de 5e gratis!

Vragen over deze nascholing?

Neem dan contact met mij op via onderstaande button, dan help ik je graag verder!

Stel je vraag
Uit dienst
Uit dienst
030 693 3887
Postbus 289 | 3700 AG Zeist | info@medilex.nl