Belangrijke informatie COVID-19/Coronavirus

Hoe gaan wij om met coronamaatregelen tijdens onze nascholingen?

Lees verder

Geaccrediteerd
Onafhankelijk
Beoordeeld met een 8

Onafhankelijke nascholing voor

zorgprofessionals

Dit congres heeft in het verleden plaats gevonden. Kijk op onze nascholingen pagina voor ons huidig aanbod van congressen, cursussen en opleidingen.

Slaapproblemen bij ouderen 2021

Oorzaken, gevolgen en behandelmogelijkheden

Woensdag 13 januari 2021

Online via livestream te volgen

Sprekers

Over mij

Ysbrand van der Werf studeerde Biologie en Psychologie aan de Rijksuniversiteit van Groningen. Na zijn promotie in Amsterdam op geheugenstoornissen bij patienten met een herseninfarct vertrok hij naar Canada voor een verblijf van 3 jaar aan het gerenommeerde Montreal Neurological Institute. Terug in Nederland ontwikkelde hij sinds 2003 een onderzoekslijn naar slaap en slaapstoornissen, in relatie tot cognitie en emotie, bij neurologische en psychiatrische ziektebeelden. Momenteel is Ysbrand werkzaam op het VU medisch centrum in Amsterdam als teamleider van de sectie 'Neuropsychiatrie'. En als Hoogleraar Functionele Neuroanatomie. 

Over mij

Ingrid Verbeek (1967) studeerde Medische Biologie in Utrecht en promoveerde in 2004 bij Medische Psychologie in Groningen op de niet-medicamenteuze behandeling van insomnie. Ze werkt sinds 1991 op het Centrum voor Slaapgeneeskunde Kempenhaeghe en heeft ruim 25 jaar klinische ervaring. Sinds 2014 is zij somnoloog. Naast haar klinisch werk geeft ze veel nascholingen aan collega’s in de eerste en tweede lijn. Ze heeft diverse boeken en boekhoofdstukken geschreven over diagnostiek en behandeling van chronische insomnie. Haar missie is zoveel mogelijk patiënten toegang te laten krijgen tot de evidence based behandeling van eerste keus bij langdurige slaapproblemen, kortdurende cognitieve gedragstherapie bij insomnia (CGT-I).

Over mij

Joost van den Aardweg is als longarts vooral geïnteresseerd in de werking van het menselijk lichaam. Inzicht in het mechanisme van ziekte (pathofysiologie) helpt hem in de dagelijkse praktijk. Veel van zijn patiënten hebben last van kortademigheid, zuurstofgebrek, of een abnormale ademhaling in de slaap. Eén van de belangrijkse testen om de oorzaak van kortademigheid te achterhalen is de fietstest (ergometrie). Het gaat hierbij om een interactie van hart, longen, bloedsomloop, spieren en het zenuwstelsel. Momenteel werkt hij aan een methode om de resultaten van deze test beter te kunnen interpreteren (‘Cycleplotter’). Zijn wetenschappelijke onderzoek richt zich met name op de regeling van de ademhaling en de manier waarop dit kan ontsporen, tijdens inspanning of in de slaap. Een ander onderwerp is het meten van de luchtwegweerstand met behulp van geforceerde trillingen, bij patiënten met een obstructieve longziekte. Bij dit onderzoek worden relatief eenvoudige wiskundige modellen gebruikt om de werking van het lichaam beter te kunnen begrijpen.

Joost van den Aardweg werd opgeleid tot longarts in het Academisch Medisch Centrum. In 1992 promoveerde hij op een proefschrift over het effect van periodieke ademhaling op de bloedsomloop, onder andere bij patiënten met het slaap-apnoesyndroom (Universiteit van Amsterdam). Van 1997 tot 2001 werkte hij als longarts in het Leids Universitair Medisch Centrum en sindsdien in het Noordwest Ziekenhuis in Alkmaar. Hij is opleider voor het specialisme ‘longziekten en tuberculose’ en is als sectieredacteur verbonden aan het Nederlands Tijdschrift voor Geneeskunde. Hij is een veelgevraagd spreker over klinisch-fysiologische onderwerpen.

Over mij

Myrthe Boss rondde in 2013 haar specialisatie tot neuroloog af en promoveerde in 2017 op onderzoek naar de effecten van lichaamsbeweging bij patiënten met hart- en vaatziekten.

Vanaf 2017 is zij als neuroloog verbonden aan Ziekenhuis Gelderse Vallei in Ede met als specialisatie slaapstoornissen, vasculaire neurologie en cognitieve stoornissen.

Sinds 2018 is zij hoofd van de polikliniek voor slaap- waakstoornissen en chronologie. Onder haar leiding worden diverse wetenschappelijke onderzoeken opgezet op het gebied van insomnie en biologische klok (slaap)stoornissen.

Over mij

Neuroloog centrum voor Slaap- en Waakstoornissen Haaglanden MC

Over mij

Willy Garenfeld werkt als opleider ouderenpsychiatrie en psychotherapeut binnen GGz Breburg. Zijn bijzondere aandachtsgebieden betreffen neurodegeneratieve aandoeningen en  psychofarmacologie. Hij is van oorsprong ook chemicus en mede vanuit die achtergrond als docent farmacologie verbonden aan meerdere opleidingen.

Vragen over deze nascholing?

Neem dan contact met mij op via onderstaande button, dan help ik u graag verder!

Stel uw vraag
Marion Geraads
Marion Geraads
congresontwikkelaar en -coördinator
030 693 3887
Postbus 289 | 3700 AG Zeist | info@medilex.nl