Geaccrediteerd
Onafhankelijk
Beoordeeld met een 8

Onafhankelijke nascholing voor

zorgprofessionals

Dit congres heeft in het verleden plaats gevonden. Kijk op onze nascholingen pagina voor ons huidig aanbod van congressen, cursussen en opleidingen.

Masterclass rTMS bij Depressie

Achtergrond, neurowetenschap & behandeling

Donderdag 2 maart 2023

Beoordeeld met een 8,5!

Congres

WEBINAR

Ongeveer 1 op de 5 volwassenen in Nederland krijgt op een moment in zijn leven te maken met een depressie. De duur van een depressie is gemiddeld 8 maanden en bij 20% van de patiënten zelfs langer dan 2 jaar. Daarnaast is de kans op terugval erg groot (40% binnen 2 jaar). Dit maakt dat depressie een groot gezondheidsprobleem is voor uw patiënt, maar ook in termen van maatschappelijke ziektelast.

Er zijn verschillende therapieën op de markt die kunnen bijdragen aan het herstel van uw patiënt. Helaas heeft medicatie niet altijd het gewenste effect en kunnen de bijwerkingen ervoor zorgen dat uw patiënt stopt met de behandeling.

Psychotherapieën zoals CGT bij patiënten met minder zware depressie zijn redelijk effectief. In de laatste twee decennia heeft ook TMS (Transcraniële Magnetische Stimulatie) zich ontwikkeld als techniek om hersenfuncties op niet-invasieve wijze te beïnvloeden. De basis van een depressie kan te maken hebben met een ontregeling in delen van de hersenschors. Met rTMS is het mogelijk om de activiteit van de cellen in deze gebieden van de hersenschors positief te beïnvloeden. Deze techniek heeft duidelijke wetenschappelijke onderbouwing van effectiviteit en kan ingezet worden als aanvullende behandeling op CGT en andere psychotherapieën.

Tijdens deze ochtendmasterclass zal neurowetenschapper en hoogleraar Dennis Schutter u mee nemen in de wereld van het brein en depressies en krijgt u kennis op basis van recente wetenschappelijke inzichten. 

Onder andere de volgende onderwerpen komen aan bod:

  • Inleiding in het brein: anatomie en theorie
  • Wat gebeurt er in het brein tijdens een depressie?
  • Wat is rTMS en hoe werkt het?
  • Hoe kan rTMS bijdragen aan de behandeling van depressie?
  • Wanneer kunt u deze techniek inzetten en wat zijn de contra-indicaties?
  • Een demonstratie voor het gebruik van rTMS

Deze 3 uur durende online masterclass is wetenschappelijk en praktisch ingesteld. Daarnaast is er ook ruim voldoende tijd voor uw eigen inbreng en voor het stellen van vragen. 

Vragen over deze nascholing?

Neem dan contact met mij op via onderstaande button, dan help ik u graag verder!

Stel uw vraag
Sharah Wisman
Sharah Wisman
Congresontwikkelaar en -coördinator
030 693 3887
Postbus 289 | 3700 AG Zeist | info@medilex.nl