Geaccrediteerd
Onafhankelijk
Beoordeeld met een 8

Onafhankelijke nascholing voor

zorgprofessionals

Voorkomen van uitval bij autisme

Oorzaken en aanpak van zelfregulatieproblematiek

Dinsdag 1 oktober 2024

Congres


Cliënten met de diagnose autisme nemen, verwerken en reageren anders op sensorische informatie dan neurotypische mensen. Dit heeft invloed op de prikkelverwerking en sociale interacties.

Hierdoor is het voor velen met autisme zowel het begrijpen, het uiten en als het beheersen van emoties en gedragingen bij overprikkeling een uitdaging. Onvoldoende verwerking van prikkels kan het zenuwstelsel overbelasten en stress veroorzaken. Dit kan leiden tot emotionele uitbarstingen of vermijdingsgedrag.

Daarnaast worstelen mensen met ASS vaak om zichzelf te uiten en voelen zich vaak onbegrepen. Deze emotionele uitdagingen kunnen leiden tot depressie en zelfs suïcidale gedachten. Naar schatting krijgt de helft van de mensen met autisme ooit te maken met een depressie en recente studies wijzen ook op een verhoogd risico op suïcidaliteit.

Hoe herken je specifieke signalen van depressie en suïcidaliteit bij mensen met autisme? Hoe voorkom je dat ze in een neerwaartse spiraal terechtkomen? En hoe bied je effectieve ondersteuning? Een beter begrip van individuele behoeften en het bieden van passende ondersteuning, zijn essentieel om stress te verminderen en emotieregulatie te bevorderen bij mensen met autisme.

Tijdens het congres leer je wat een holistische benadering van autisme ondersteuning inhoudt. Hierbij ligt de nadruk op (het aanleren van) emotieregulatie en het bevorderen van de levenskwaliteit.

Verschillende experts vertellen je meer over de volgende onderwerpen:

  • Waarom komt depressie vaak voor bij mensen met autisme?
  • Risicofactoren voor suïcidaliteit bij autisme
  • Welke vaardigheden kun je je cliënt aanleren om met spanning om te gaan?
  • Hoe betrek je de familie en de omgeving bij het voorkomen van uitval?
  • Ervaringsverhaal: zelfregulering en het opbouwen van een constructief leven

Kom naar het congres en draag bij aan de veerkracht en welzijn van mensen met autisme, door het toepassen van een holistische benadering afgestemd op individuele verschillen en levensfasen.

Bij de 4e inschrijving is de 5e gratis!

Vragen over deze nascholing?

Neem dan contact met mij op via onderstaande button, dan help ik je graag verder!

Stel je vraag
Elena Herraez Gomez
Elena Herraez Gomez
Congresontwikkelaar
030 693 3887
Postbus 289 | 3700 AG Zeist | info@medilex.nl