Belangrijke informatie COVID-19/Coronavirus

Hoe gaan wij om met coronamaatregelen tijdens onze nascholingen?

Lees verder

Geaccrediteerd
Onafhankelijk
Beoordeeld met een 8

Onafhankelijke nascholing voor

zorgprofessionals

  1. David van Bodegom
  2. Stel uw vraag aan David van Bodegom
  3. Website
  4. LinkedIn
  5. Twitter
  6.  

     

David van Bodegom is arts, historicus en schrijver. Hij is als verouderings-wetenschapper verbonden aan de Leyden Academy, een kennisinstituut op het gebied van vitaliteit en veroudering. 

Hij doet onderzoek naar de rol van de omgeving bij gezonde veroudering. Voor zijn promotieonderzoek woonde en werkte hij jarenlang in Ghana, waar hij ontdekte dat mensen in een oorspronkelijke omgeving gezonder oud worden en hoe de omgeving hierbij een belangrijke rol speelt.

Zijn ervaringen in Afrika verwerkte hij in zijn debuutroman Nood breekt wet, die in 2012 verscheen bij Uitgeverij Prometheus. David schrijft tevens columns en korte verhalen. In 2009 won hij de schrijfwedstrijd In Tekst van nrc.next. 
Na zijn artsexamen werkte hij nog zeven jaar als vrijwilliger op de Kruispost in Amsterdam, waar hij spreekuur hield voor mensen die elders de zorg die ze nodig hadden niet konden vinden. Sinds kort heeft hij de spreekkamer helemaal verlaten omdat hij gelooft dat hij de publieke gezondheid het beste kan dienen buiten de spreekkamer. 

In september 2015 verschijnt het boek Oud worden in de praktijk, waarin hij samen met de hoogleraar Rudi Westendorp uiteenzet hoe veel gezondheidsklachten, zoals hart- en vaatziekten, suikerziekte en versleten heupen, onvermijdelijk lijken, maar vooral het resultaat zijn van onze leefstijl. En die leefstijl wordt gedicteerd door de  omgeving. De mismatch tussen onze ‘oude’ genen – onze evolutionaire erfenis – en de ‘moderne’ omgeving zorgt ervoor dat we geen weerstand kunnen bieden aan het bombardement van prikkels die ons verleiden tot ongezond gedrag. Daarom helpt gebieden en verbieden niet.

We moeten de omgeving het werk laten doen. Door kleine aanpassingen thuis, onderweg, op werk, school en in de wijk, maken we makkelijker of zelfs onbewust gezondere keuzes. In het boek Oud worden in de praktijk zet hij deze visie uiteen samen met Rudi Westendorp, met wij hij meer dan tien jaar onderzoek naar veroudering deed.


Speciaal voor het congres 'Zilveren haren, gouden jaren' van 27 september aanstaande heeft David van Bodegom het eerst eerst hoofdstuk van zijn boek 'Oud worden in de praktijk' ter beschikking gesteld. U treft dit eerste hoofdstuk hier