Belangrijke informatie COVID-19/Coronavirus

Hoe gaan wij om met coronamaatregelen tijdens onze nascholingen?

Lees verder

Geaccrediteerd
Onafhankelijk
Beoordeeld met een 8

Onafhankelijke nascholing voor

zorgprofessionals

  1. Yvo van Kuijck
  2.  

     

Yvo van Kuijck

Spreker

Yvo van Kuijck

Mr. Y.A.J.M. van Kuijck is voorzitter van de penitentiaire kamer van het gerechtshof Arnhem-Leeuwarden. Eerder was hij voorzitter van de sectie TBS van de Raad voor Strafrechtstoepassing en Jeugdbescherming (RSJ) en lid van het Adviescollege Verloftoetsing TBS (AVT).

De bijdrage van Yvo van Kuijck gaat over de rol van de rechter:

De rechter is degene die uiteindelijk beslist nadat hij zich heeft laten voorlichten door gedragsdeskundigen. Ook al wordt in de praktijk meestal het advies van deze deskundigen opgevolgd, dat ligt lastiger als gedragsdeskundigen elkaar tegenspreken. En dat geldt zeker in het geval de deskundigen geen eigen onderzoek hebben kunnen doen door weigering van de verdachte daaraan mee te werken. Van Kuijck zal vanuit zijn eigen rechterlijke ervaring aangeven hoe de rechtspraak hiermee omgaat en tot oplossingen komt.

In zijn beslissing zal de rechter ook mee moeten nemen de vraag in hoeverre de verdachte nog een gevaar is voor de samenleving. Risicotaxaties zijn daarbij een hulpmiddel maar ook niet meer dan dat. De rechter zal steeds het gevaar moeten relateren aan het individuele geval en het belang van beveiliging van de samenleving moeten afwegen tegen andere strafrechtelijke belangen.


Congressen