Belangrijke informatie Covid-19/Coronavirus

Hoe gaan wij om met coronamaatregelen tijdens onze nascholingen?

Lees verder

Geaccrediteerd
Onafhankelijk
Beoordeeld met een 8

Onafhankelijke nascholing voor

zorgprofessionals

Schelden, stelen en verslaving

Pak probleemgedrag bij LVB-ers aan!

Donderdag 8 oktober 2020

Accreditatie toegekend voor o.a. V&VN, SKJ, NIP/NVO

Programma

 09:00 - Ontvangst met koffie, thee en uitreiking congresmap

 09:30 - Opening door de dagvoorzitter
Zafanja Hartog,
consulent seksuele gezondheid en eigenaar van Hartstogt BV

 10:15 - 12:30 uur Verdiepingssessies ronde 1  
In de ochtend gaan de sprekers op interactieve wijze dieper in op de materie. U kunt kiezen uit één van de onderstaande verdiepingssessies:


A1 Uw client is online!
Rogier de Groot, promotieonderzoeker bij lectoraat criminoloog en strafrechtjurist

Internet is een belangrijk onderdeel om aan deze maatschappij te kunnen deelnemen. Media zoals Whatsapp, Instagram en YouTube worden dagelijks gebruikt. Weet u wat de gevaren en risico's van internet zijn? En hoe u uw client leert om hier mee om te gaan? Tijdens deze interactieve verdiepingssessie leert u onder andere hoe u het gesprek aangaat met uw cliënt over Whatsapp, Instagram en YouTube.


A2 Verslaving binnen de intra- en extramurale zorg
Marion Kiewik, PhD gedragswetenschapper Ambiq
 

Uit onderzoek blijkt dat mensen met een licht verstandelijke beperking extra vatbaar zijn voor een verslaving. Welke signalen wijzen op een verslaving? Wat is er specifiek aan verslaving bij mensen met een licht verstandelijke beperking en hoe motiveert u uw cliënt om in behandeling te gaan? Tijdens deze interactieve verdiepingssessies gaat u onder andere aan de slag met casuïstiek. Heeft u een casus die u wilt inbrengen? Mail deze dan naar a.marissen@medilex.nl


A3 Schulden en schuldhulpverlening
Rosine van Dam, onderzoeker lectoraat Armoede Interventies, Hogeschool van Amsterdam
Lisette Desain, senior onderzoeker Armoede Interventies, Hogeschool van Amsterdam

Als uw client schulden heeft is dat reden tot actie, want schulden werken zeer belemmerend. Maar wat kunt u als hulpverlener doen, zonder zelf als schuldhulpverlener op te treden? Wat zijn belangrijke zaken om te weten, wanneer moeten er alarmbellen afgaan en wanneer is ingrijpen noodzakelijk? Hoe werkt de LVB door in het ontstaan of aanhouden van schulden? In deze interactieve verdiepingssessie wordt u meegenomen in alle ‘need to know’ rondom het voorkomen en oplossen van (ernstige) schulden, de sociale kaart die inzetbaar is en welke hulp het best passend is voor de financiele problemen van uw client.

 12:30 - Verzorgde lunch

 13:30 - 15:45 uur Verdiepingssessies ronde 2 
In de middag gaan de sprekers op interactieve wijze dieper in op de materie. U kunt kiezen uit één van de onderstaande verdiepingssessies:

B1 Aan de slag met seksuele gezondheid
Zafanja Hartog,consulent seksuele gezondheid en eigenaar van Hartstogt BV
 

Seksualiteit is een onderwerp dat snel wordt overgeslagen tijdens gesprekken met uw client. Dit terwijl iedereen behoefte heeft aan seksualiteit. Hoe brengt u het gesprek op gang over seksualiteit? Wat bespreekt u met uw client? En welke methodieken en materialen kunt u hierbij gebruiken? Tijdens deze interactieve verdiepingssessie leert u om met uw client te praten over onderwerpen gerelateerd aan seksualiteit en seksuele gezondheid. U gaat aan de slag met uw eigen casus. Deze kunt u van tevoren opsturen naar a.marissen@medilex.nl


B2 Omgaan met delinquent gedrag in de zorg
Hendrien Kaal,
Lector LVB en jeugdcriminaliteit Hogeschool Leiden
 

Geweld, stelen en ongewenst gedrag zijn verschillende vormen van delinquentie die u als hulpverlener tegenkomt bij uw client. Moet u dan altijd aangifte doen bij de politie? Hoe weegt u de ‘zwaarte’ van het delinquente gedrag van uw client? En hoe houdt u dan de vertrouwensrelatie met uw client goed? Tijdens deze verdiepingssessie worden veel praktijkvoorbeelden gegeven en is er ruimte voor het uitwisselen van ervaringen.


B3 Lvb en psychiatrie
Carmen van Bussel,
zelfstandig gevestigd orthopedagoog, GZ-psycholoog en consulent CCE
 

Clienten met een licht verstandelijke beperking krijgen vaker te maken met een depressie, angst- of andere psychische stoornissen. Welke ontwikkelingen zijn er op het gebied van psychiatrie in de zorg voor mensen met een licht verstandelijke beperking? Wat kunt u als hulpverlener in de gehandicaptenzorg betekenen voor uw client met een psychische stoornis? En hoe leert u anders kijken naar de psychiatrische problemen van uw client? Tijdens deze interactieve verdiepingssessie gaat u onder andere aan de slag met een aantal ervaringsoefeningen en casuistiek. Heeft u een casus die u wilt inbrengen? Mail deze dan naar a.marissen@medilex.nl.

 15:45 - Afsluiting van het dagprogramma
Zafanja Hartog,
consulent seksuele gezondheid en eigenaar van Hartstogt BV

 16:15 - Einde programma

PDF programma

Vragen over deze nascholing?

Neem dan contact met mij op via onderstaande button, dan help ik u graag verder!

Stel uw vraag
Anouk Marissen
Anouk Marissen
congresontwikkelaar en -coördinator
030 693 3887
Postbus 289 | 3700 AG Zeist | info@medilex.nl