09:00 - Ontvangst met koffie, thee en uitreiking congresmap
09:00 - Inlogmogelijkheid online deelnemers
09:30 - Opening door de dagvoorzitter
Alain Dekker, onderzoeker en docent RuG en UMCG, hoofd van Praktijkgericht Wetenschappelijk Onderzoek bij Alliade, bestuurslid en initiatiefnemer van (Stichting) Dementietafel Groningen
09:45 - Ervaringsverhaal
Lianne van der Wijst, Adriëtte van der Wijst en Yvonne Dekkers
- De weg van de eerste signaleren tot de diagnose
10:15 - Signaleren van dementie
Alain Dekker, onderzoeker en docent RuG en UMCG, hoofd van Praktijkgericht Wetenschappelijk Onderzoek bij Alliade, bestuurslid en initiatiefnemer van (Stichting) Dementietafel Groningen
- Het ontstaan en verloop van dementie bij mensen met een verstandelijke beperking
- Wat zijn de signalen van dementie en waar moet u op letten?
11:15 - Koffie- en theepauze
11:30 - Diagnostiek
Karen van de Weijer, orthopedagoog gz-psycholoog bij Philadelphia
- Nieuwe diagnostische handreiking - wat kunt u hiervan leren?
- Bewustwording van dementie - wat zijn uitdagingen voor ons als professionals bij mensen met een vb?
- Hoe kunt u als begeleider bijdragen aan juiste diagnostiek en welke instrumenten en middelen zijn er al om mee aan de slag te kunnen?
12:30 - Ervaringsverhaal
Lianne van der Wijst, Adriëtte van der Wijst en Yvonne Dekkers
- De impact op Rien en zijn directe omgeving
- Passende benadering en samenwerking met alle betrokkenen
13:00 - Lunchpauze
Verdiepingssessies 14:00 - 16:00 uur
In de middag gaan de sprekers op interactieve wijze dieper in op de materie. U kunt kiezen uit één van de onderstaande verdiepingssessies:
A - Bent u al verkeersregelaar van prikkels?
Merian Rijnsaardt, Fysiotherapeut en SI-therapeut/consulent bij Stichting Philadelphia zorg
Dementie tast het vermogen om prikkels te verwerken aan, waardoor cliënten informatie lastiger zelf kunnen verwerken en aansturen. Teveel of te weinig prikkels kunnen zorgen voor moeilijk verstaanbaar gedrag. Welke prikkels en informatie komen er dagelijks op de cliënt af? Wat maakt dat zij hier wel of niet mee om kunnen gaan? En hoe kun je de cliënt helpen bij het verwerken van prikkels en hier een belangrijke en meer bewuste rol bij innemen? Tijdens deze interactieve verdiepingssessie leer je te (h)erkennen en signaleren welke informatie en prikkels er op ons en cliënten afkomen en wat de invloed hiervan is op gedrag.
B - Signaleren van en omgaan met eet- en drinkproblemen bij dementie in de VG
Yvonne Verstappen, logopedist Amarant, taalwetenschapper en SI-therapeut
Slikproblematiek is een veelvoorkomend probleem bij mensen met een verstandelijke beperking. Als er naast de verstandelijke beperking ook sprake is van dementie, dan ziet u naast verergering van de slikstoornis ook de invloed van communicatie en omgevingsfactoren toenemen. Een gevolg is bijvoorbeeld negativiteit tijdens een eet- of drinkmoment of (gedeeltelijk) weigeren van voedsel of drank. Hoe herkent u slikproblematiek? Welke factoren zijn van invloed op het eten en drinken? En wat kunt u doen om de kans te vergroten dat de cliënt beter gaat eten en drinken? Tijdens deze interactieve workshop krijgt u praktische handvatten om uw cliënt te ondersteunen en is er ruimte voor vragen uit de praktijk.
C - Gevorderde dementie - ethische vraagstukken en dilemma's
Marijke Tonino, Arts voor Verstandelijk Gehandicapten en Kaderarts / Consulent Palliatieve Zorg / Arts ouderengeneeskunde bij Zorg en Behandeling voor Ouderen
Bij cliënten met gevorderde dementie krijgt u als zorgverlener te maken met ethische vraagstukken en dilemma's. Denk aan: de familie die nog niet wil loslaten, cliënten die niet meer willen eten en drinken of hoe u om moet gaan met cliënten die wilsonbekwaam worden gevonden. Tijdens deze verdiepingssessie wordt dieper ingegaan op vraagstukken en dilemma's uit de dagelijkse praktijk en is er ruimte voor casuïstiek. Heeft u een casus die u wilt inbrengen? Mail deze dan naar e.komen@medilex.nl.