Belangrijke informatie COVID-19/Coronavirus

Hoe gaan wij om met coronamaatregelen tijdens onze nascholingen?

Lees verder

Geaccrediteerd
Onafhankelijk
Beoordeeld met een 8

Onafhankelijke nascholing voor

zorgprofessionals

Eet- en drinkproblemen bij mensen met een verstandelijke beperking

Oorzaak, gevolg en interventie

Donderdag 27 mei 2021

Ook online via livestream te volgen

Programma

 09:00 - Ontvangst met koffie, thee en uitreiking congresmap

 09:00 - Inlogmogelijkheid online deelnemers

 09:30 - Opening door de dagvoorzitter
Marijke Tonino, Arts voor Verstandelijk Gehandicapten bij Advisium 's Heeren Loo en consulent palliatieve zorg IKNL

 09:45 - Waar komen eetproblemen vandaan?
Marloes Schuller-Korevaar, logopedist Talant en onderzoeker bij de afdeling Praktijkgericht Wetenschappelijk Onderzoek (PWO) van Alliade
Susanna van der Woude, logopedist Talant en onderzoeker bij de afdeling Praktijkgericht Wetenschappelijk Onderzoek (PWO) van Alliade

  • Prevalentie en risicofactoren – wat zijn veelvoorkomende eetproblemen bij mensen met een verstandelijke beperking? 
  • Wat is reflux en hoe herkent u de symptomen van reflux?
  • Waar kunt u als begeleider op letten bij het eten en drinken?

 10:45 - Koffie- en theepauze

 11:00 - Slikproblemen
Yvonne Verstappen, logopedist Amarant, taalwetenschapper en SI-therapeut

  • Hoe herkent u slikproblemen?
  • Wat heeft invloed op het slikproces van uw cliënt?
  • Wat zijn de gevolgen?

 12:00 - Eet- en gewichtsproblemen bij mensen met een verstandelijke beperking
José Veen, diëtist Verstandelijk Gehandicaptenzorg en auteur methode Stippencoach, expertisecentrum Advisium van 's Heeren Loo, regio Zuid

  • Prevalentie overgewicht en ondergewicht bij LVB, VB, EMB en de rol van voeding
  • Wat wil uw cliënt zelf als het gaat om voeding? En wat is de realiteit?
  • Risicogroepen voor minder gezonde en minder volwaardige voeding
  • Wat kan de Stippencoach methode bieden?

 13:00 - Lunchpauze

 14:00 - Interventies bij slikproblemen
Yvonne Verstappen, logopedist Amarant, taalwetenschapper en SI-therapeut

  • Welke mogelijkheden zijn er met betrekking tot interventie?
  • Hoe kunt u uw cliënt helpen veiliger te slikken?
  • Omgeving en de ander - waar moet u als zorgprofessional op letten tijdens het eten en drinken?
  • Praktische tips aan de hand van materialen

 15:00 - Koffie- en theepauze

 15:15 - Keuzes en dilemma's rondom eet- en drinkproblemen
Marijke Tonino, Arts voor Verstandelijk Gehandicapten bij Advisium 's Heeren Loo en consulent palliatieve zorg IKNL

  • Wat is de invloed op eet- en drinkproblemen vanuit medisch opzicht?
  • Hoe gaat u om met dilemma's rondom eet- en drinkproblemen?
  • Wat is acceptabel ten opzichte van kwaliteit van leven?

 16:15 - Vragen en discussie
Onder leiding van de dagvoorzitter kunt u uw vragen en casuïstiek voorleggen aan de verschillende sprekers.

 16:45 - Einde programma

PDF programma

Vragen over deze nascholing?

Neem dan contact met mij op via onderstaande button, dan help ik u graag verder!

Stel uw vraag
Lisanne Noorlander
Lisanne Noorlander
congresontwikkelaar en -coördinator
030 693 3887
Postbus 289 | 3700 AG Zeist | info@medilex.nl