Geaccrediteerd
Onafhankelijk
Beoordeeld met een 8

Onafhankelijke nascholing voor

zorgprofessionals

Dit congres heeft in het verleden plaats gevonden. Kijk op onze nascholingen pagina voor ons huidig aanbod van congressen, cursussen en opleidingen.

Eet- en drinkproblemen bij mensen met een verstandelijke beperking

Oorzaak, gevolg en interventie

Donderdag 27 mei 2021

Online!

Programma

 09:00 - Inlogmogelijkheid online deelnemers

 09:30 - Opening door de dagvoorzitter
Marijke Tonino, Arts voor Verstandelijk Gehandicapten bij Advisium 's Heeren Loo en consulent palliatieve zorg IKNL

 09:45 - Waar komen eetproblemen vandaan?
Marloes Schuller-Korevaar, logopedist Talant en onderzoeker bij de afdeling Praktijkgericht Wetenschappelijk Onderzoek (PWO) van Alliade
Susanna van der Woude, logopedist Talant en onderzoeker bij de afdeling Praktijkgericht Wetenschappelijk Onderzoek (PWO) van Alliade

  • Prevalentie en risicofactoren – wat zijn veelvoorkomende eetproblemen bij mensen met een verstandelijke beperking? 
  • Wat is reflux en hoe herkent u de symptomen van reflux?
  • Waar kunt u als begeleider op letten bij het eten en drinken?

 10:45 - Koffie- en theepauze

 11:00 - Slikproblemen
Yvonne Verstappen, logopedist Amarant, taalwetenschapper en SI-therapeut

  • Hoe herkent u slikproblemen?
  • Wat heeft invloed op het slikproces van uw cliënt?
  • Wat zijn de gevolgen?

 12:00 - Eet- en gewichtsproblemen bij mensen met een verstandelijke beperking
José Veen, diëtist Verstandelijk Gehandicaptenzorg, eigen diëtistenpraktijk, gespecialiseerd in de zorg voor mensen met een VB en auteur methode Stippencoach

  • Prevalentie overgewicht en ondergewicht bij LVB, VB, EMB en de rol van voeding
  • Wat wil uw cliënt zelf als het gaat om voeding? En wat is de realiteit?
  • Risicogroepen voor minder gezonde en minder volwaardige voeding
  • Wat kan de Stippencoach methode bieden?

 13:00 - Lunchpauze

 14:00 - Interventies bij slikproblemen
Yvonne Verstappen, logopedist Amarant, taalwetenschapper en SI-therapeut

  • Welke mogelijkheden zijn er met betrekking tot interventie?
  • Hoe kunt u uw cliënt helpen veiliger te slikken?
  • Omgeving en de ander - waar moet u als zorgprofessional op letten tijdens het eten en drinken?
  • Praktische tips aan de hand van materialen

 15:00 - Koffie- en theepauze

 15:15 - Keuzes en dilemma's rondom eet- en drinkproblemen
Marijke Tonino, Arts voor Verstandelijk Gehandicapten bij Advisium 's Heeren Loo en consulent palliatieve zorg IKNL

  • Wat is de invloed op eet- en drinkproblemen vanuit medisch opzicht?
  • Hoe gaat u om met dilemma's rondom eet- en drinkproblemen?
  • Wat is acceptabel ten opzichte van kwaliteit van leven?

 16:15 - Vragen en discussie
Onder leiding van de dagvoorzitter kunt u uw vragen en casuïstiek voorleggen aan de verschillende sprekers.

 16:45 - Einde programma

PDF programma

Bij de 4e inschrijving is de 5e gratis!

Vragen over deze nascholing?

Neem dan contact met mij op via onderstaande button, dan help ik je graag verder!

Stel je vraag
uit dienst
030 693 3887
Postbus 289 | 3700 AG Zeist | info@medilex.nl