Geaccrediteerd
Onafhankelijk
Beoordeeld met een 8

Onafhankelijke nascholing voor

zorgprofessionals

Dit congres heeft in het verleden plaats gevonden. Kijk op onze nascholingen pagina voor ons huidig aanbod van congressen, cursussen en opleidingen.

Eet- en drinkproblemen bij mensen met een verstandelijke beperking

Oorzaak, gevolg en interventie

Donderdag 27 mei 2021

Online!

Sprekers

Marijke Tonino is Arts voor Verstandelijk Gehandicapten en Kaderarts / Consulent Palliatieve Zorg / Arts ouderengeneeskunde bij Zorg en Behandeling voor Ouderen. Hiervoor heeft ze jaren als AVG-arts gewerkt bij 's Heeren Loo. Tijdens haar promotietraject heeft zij haar eerste scholingen gegeven en posterpresentaties en lezingen op internationale congressen. Marijke Tonino is AVG-arts en vanaf 2007 toenemend op het gebied van palliatieve zorg. In eerste instantie op basis van ervaringen en de bestaande richtlijn, later op gebied van palliatieve zorg algemeen en ook de combinatie met specifieke doelgroepen als VG, dementie en psychiatrie. Mede op basis van eigen verricht onderzoek op dit terrein. Ze was de eerste AVG-arts die de Kaderopleiding Palliatieve Zorg volgde en was ook de eerste AVG-arts die een speciaal hospice voor mensen met een verstandelijke beperking opzette. 

Marijke spreekt al jaren bij Medilex en is een zeer gewaarde spreker.

José Veen is (kinder)diëtist verstandelijk gehandicaptenzorg (DVG). Zij heeft ruim 35 jaar ervaring, op locatie ’s varierend van VGwoonsettingen, en een onderzoekscentrum voor kinderen met gedragsproblemen en ontwikkelingsstoornissen, tot een gespecialiseerde syndromen polikliniek in een academische setting. 
Haar interesses: mensen met een verstandelijke beperking en een syndroomachtergrond,  genetic obesity, psychiatrische problemen of een autisme spectrum stoornis. Zij heeft een eigen dietistenpraktijk , maakt deel uit van de NVA expertgroep ASS en VB, en zij ontwikkelde de methode Stippencoach ( voorheen het Happy Weight stippenplan); dit is een tool en interventie voor mensen met een verstandelijke beperking ter ondersteuning bij eet- en gewichtsproblemen. 
 

Marloes Schuller-Korevaar werkt als logopedist voor Talant, een grote organisatie voor mensen met een verstandelijke beperking. Talant is onderdeel van Zorggroep Alliade. Naast haar werk als logopedist doet ze Samen met Susanna van der Woude onderzoek voor de afdeling Praktijkgericht Wetenschappelijk Onderzoek (PWO), van Alliade. Ze zijn gespecialiseerd in dysfagie bij mensen met een verstandelijke beperking en doen ook onderzoek in deze richting.

Susanna van der Woude werkt als logopedist voor Talant, een grote organisatie voor mensen met een verstandelijke beperking. Talant is onderdeel van Zorggroep Alliade. Naast haar werk als logopedist doet ze Samen met Marloes Schuller-Korevaar onderzoek voor de afdeling Praktijkgericht Wetenschappelijk Onderzoek (PWO), van Alliade. Ze zijn gespecialiseerd in dysfagie bij mensen met een verstandelijke beperking en doen ook onderzoek in deze richting.

Yvonne Verstappen is logopedist, Algemeen Taalwetenschapper en SI-therapeut. Ze is sinds 2001 werkzaam als logopedist bij Amarant, een instelling voor verstandelijk beperkten in Brabant. Ook geeft zij al ruim 15 jaar scholingen via deze werkgever.

Daarnaast is Yvonne eigenaar van ComYvers, een eigen onderneming van waaruit ze op allerlei plaatsen workshops en scholingen geeft op het gebied van prikkelverwerking, slikproblemen en/of communicatie. Ze is daarbij gespecialiseerd in de doelgroepen verstandelijk beperkten, ouderen en mensen met dementie. Ze geeft onder andere bij AKK (Anders Kijken naar Kinderen) en CAOM cursussen.

Haar interesse ligt vooral bij de complexe hulpvragen en problematiek. ‘Zowel op het gebied van communicatie als op het gebied van eet- en drinkproblematiek is iedere hulpvraag weer een puzzel, die vraagt om een intensieve en persoonlijke benadering, bij voorkeur in multidisciplinair verband samen met de cliënt en het cliëntsysteem. De creativiteit die hierbij nodig is, zorgt voor de dagelijkse uitdaging’. De kennis en vaardigheden die Yvonne heeft op het gebied van prikkelverwerking, zijn hierbij van grote toegevoegde waarde.

 

Vragen over deze nascholing?

Neem dan contact met mij op via onderstaande button, dan help ik u graag verder!

Stel uw vraag
Lisanne Noorlander
Lisanne Noorlander
senior congresontwikkelaar en -coördinator
030 693 3887
Postbus 289 | 3700 AG Zeist | info@medilex.nl