Geaccrediteerd
Onafhankelijk
Beoordeeld met een 8

Onafhankelijke nascholing voor

zorgprofessionals

Dit congres heeft in het verleden plaats gevonden. Kijk op onze nascholingen pagina voor ons huidig aanbod van congressen, cursussen en opleidingen.

Hechting bij mensen met een verstandelijke beperking

Signaleren en begeleiden van hechtingsproblematiek

Donderdag 1 juni 2023

Ook online!

Sprekers

Matthijs Heijstek werkt als orthopedagoog-generalist in de zorg bij mensen met een verstandelijke beperking bij Zozijn. Daarnaast is hij docent in de bachelor en master van de Clinical Child, Family and Education Studies (CCFES) aan de Universiteit Utrecht en is hij klinisch docent bij de Faculteit Gedrags- en Bewegingswetenschappen (FGB) van de Vrije Universiteit Amsterdam.

Matthijs publiceerde de afgelopen jaren onder andere: Methode ARGOS over de begeleiding van mensen met een hechtingsstoornis en een verstandelijke beperking en Geef mij je hand over geestelijke verzorging.

 

Birgitta Kox is GZ-psycholoog en Orthopedagoog-Generalist. Zij heeft een ruime ervaring in de ambulante GGz op het gebied van autismespectrumstoornissen (ASS). Als programmaleider ASS heeft zij inhoudelijk leiding gegeven aan een afdeling specifiek voor mensen met een ASS. Ook heeft zij in een derde lijns GGz voorziening voor mensen met een ASS gewerkt. In 2014 is zij gestart met haar eigen praktijk Autrinsiek - expertise in autisme. Naast diagnostiek biedt zij behandeling en consultatie ten behoeve van kinderen, jeugdigen en volwassenen met een ASS en hun gezinnen. Zij is docent voor diverse na- en bijscholingsinstellingen, geeft lezingen en supervisie. Ook is zij als consulent werkzaam voor het CCE. Vanuit haar diverse functies heeft zij kennis kunnen maken met een diversiteit aan zorginstellingen, waaronder die voor mensen met een verstandelijke beperking, en kennis kunnen opdoen over een breed scala aan thema’s gerelateerd aan ASS.

Vrije Universiteit en Viveon-de academische werkplaats van ’s Heeren Loo en VU

Gerrit Vignero studeerde in 1983 af als master in de orthopedagogiek aan de KU Leuven. Sindsdien werkt hij als orthopedagoog in Terbank, een residentiële voorziening voor kinderen en jongeren met een verstandelijke beperking. Ontwikkelingspsychologie is de centrale ingang die hij gebruikt om cliënten beter te begrijpen en met ouders en begeleiders te werken. Op deze weg werd hij heel erg geïnspireerd door J. Heijkoop en A. Došen. Hij is betrokken bij het project SEN-SEO dat het thema emotionele ontwikkeling in Vlaanderen op de kaart heeft gezet.

Rond 2007 verschenen de eerste artikelen rond het model van de draad en is hij begonnen daar vorming (hogeschool UCLL en free lance) en opleiding rond te geven. Het model werd uitgeschreven in een aantal boeken. Door het geven van de vorming en door casusbesprekingen werd het model een methode en is er een methodisch handboek beschikbaar gekomen. Meer info op www.gerritvignero.be of www.emotioneleontwikkeling.be  waar heel wat artikels, brochures en werkschema’s vrij te downloaden zijn.

Drs. H.C. (Henri) Koelewijn is als NVO Orthopedagoog-Generalist werkzaam bij Amerpoort. Hij is daar verbonden aan de expertiselijn Moeilijk Verstaanbaar Gedrag (MVG) en werkt bij verschillende woon- en werklocaties als gedragsdeskundige voor kinderen en jongvolwassenen met een verstandelijke beperking met MVG.  Daarnaast geeft Henri ook Integratieve Therapie voor Gehechtheid en Gedrag aan jongeren of volwassenen met een hechtingsstoornis. Hij is medeauteur van Methode ARGOS, handvatten voor begeleiders van mensen met een hechtingsstoornis en een verstandelijke beperking.

Marieke Wagener is moeder van Wende, een meisje van bijna 17 jaar met veel extra uitdagingen in het leven, waaronder een verstandelijke beperking en een hechtingsstoornis. Marieke heeft in de loop der jaren ervaren dat haar dochter niet gebaat is bij zorg en behandeling vanuit de afzonderlijke diagnoses en labels. En dat een plek vinden waar vanuit een totaalbeeld wordt gedacht en gehandeld ingewikkeld kan zijn. Een totaalbenadering is alleen vruchtbaar als er sprake is van een gedeeld beeld en open communicatie. Het levensverhaal van een client is in deze totaalbenadering onmisbaar. Marieke is ervan overtuigd dat het levensverhaal een krachtbron kan zijn voor iedereen: cliënten, begeleiders, gedragskundigen en andere betrokkenen. Het kan het zelfbeeld en de identiteit versterken, het helpt (hechtings-)relaties te intensiveren en het geeft begeleiders perspectieven om handelingsverlegenheid te beperken. In een zorglandschap met personeelstekorten en in- en uitvliegende (flex-)begeleiders is aandacht voor het levensverhaal nóg belangrijker geworden. Want Een totaalbenadering is een zaak van alle betrokkenen en daarom denkt Marieke liever niet in samenwerken in de alom bekende driehoek, maar in een cirkel. 

GZ-psycholoog en othopedagoog.

Bij de 4e inschrijving is de 5e gratis!

Vragen over deze nascholing?

Neem dan contact met mij op via onderstaande button, dan help ik je graag verder!

Stel je vraag
Lotte van Beek
Lotte van Beek
Congresontwikkelaar
030 693 3887
Postbus 289 | 3700 AG Zeist | info@medilex.nl