Geaccrediteerd
Onafhankelijk
Beoordeeld met een 8

Onafhankelijke nascholing voor

zorgprofessionals

Lichaamsgericht werken

Toepassen van de polyvagaal theorie in de praktijk

Tweedaagse cursus | Diverse startdata

Geaccrediteerd met 10 punten!

Cursus

Mark kampt met ernstige angstklachten en heeft een traumatische ervaring gehad. Hij kan zich moeilijk uiten en trekt zich vaak terug. Soms tijdens de begeleiding reageert Mark -  zonder voor jou een zichtbare aanleiding - met intense emoties zoals angst, paniek of woede.

Hierdoor ervaar je als zorgprofessional wellicht onveiligheid of onzekerheid in jullie contact en twijfel je over hoe je hem het beste kunt ondersteunen. De intense emotionele reacties – of de afwezigheid ervan - maken het lastig om in verbinding te blijven met jouw cliënt. Hoe reageer jij wanneer een cliënt zich in een staat van angst, verdriet of boosheid bevindt? Hoe reguleer je zowel je eigen emoties als die van de cliënt? Hoe bied je adequate ondersteuning aan cliënten zoals Mark?

In situaties van stress of onveiligheid reageren we vaak automatisch - we vluchten, vlechten of bevriezen. Dit is een complexe interactie tussen lichaam en brein. En het autonome zenuwstelsel speelt hierin een cruciale rol.

De polyvagaal theorie biedt inzicht in deze complexe wisselwerking tussen het autonome zenuwstelsel en gedrag. Door de polyvagaal theorie te integreren in het contact met jouw cliënten, krijg je een beter begrip van lichamelijke reacties op stress en trauma. Hierdoor kun je veiligheid en verbinding bevorderen waardoor de therapeutische benaderingen beter worden afgestemd op de specifieke behoeften van de cliënt.

Tijdens de cursus leer je hoe het autonome zenuwstelsel emoties en gedrag reguleert, en leer je hoe lichaamsgericht werken toegepast kan worden bij jouw cliënten.

Na deze cursus heb je:

  • Kennis van de polyvagaal theorie en lichaamsgericht werken
  • Inzicht in het leiden van zorgoverleg vanuit een polyvagaal perspectief
  • Bewustwording van hoe de werkpraktijk invloed heeft op jouw autonome zenuwstelsel
  • Vergrote sensitiviteit voor je eigen lichamelijke reacties
  • Methoden om samen met cliënten inzicht te verwerven in wat er gebeurt bij triggers en glimmers
  • Technieken voor lichaamsgericht werken met cliënten, gericht op ontladen en opladen van het systeem
  • Ervaring met professionele nabijheid en met co-regulatie opgedaan

De cursus combineert theorie met praktische oefeningen en biedt handvatten voor het integreren van deze oefeningen in het dagelijks leven en de werkpraktijk. De cursus is speels, oordeelloos en ervaringsgericht.

Bij de 4e inschrijving is de 5e gratis!

Vragen over deze nascholing?

Neem dan contact met mij op via onderstaande button, dan help ik je graag verder!

Stel je vraag
Elena Herraez Gomez
Elena Herraez Gomez
Congresontwikkelaar
030 693 3887
Postbus 289 | 3700 AG Zeist | info@medilex.nl