Geaccrediteerd
Onafhankelijk
Beoordeeld met een 8

Onafhankelijke nascholing voor

zorgprofessionals

Psycho-educatie bij ASS

Voor de begeleiding van kinderen en jongeren met autisme

Diverse startdata

Aangeraden door 100% van de deelnemers!

Cursus

ASS (autisme spectrum stoornis) komt ongeveer bij 1% van de Nederlandse bevolking voor. Vaak wordt de diagnose al op relatief jonge leeftijd gesteld, omdat symptomen vroeg in de ontwikkeling zichtbaar zijn. De manifestatie van symptomen ‘passend’ bij ASS is erg gevarieerd in mate van vaardigheden, intelligentie en behandelbaarheid. Moeite hebben met sociale interacties en ‘Theory of Mind’, het vertonen van typische patronen in gedrag en het anders verwerken van zintuigelijke prikkels zijn duidelijk overeenkomsten bij kinderen en jongeren met ASS. Daarnaast hebben ze vaak moeite met één of meer van de executieve functies.

Door dit scala aan symptomen en de diversiteit in gradatie hiervan, kunnen verschillende problemen ontstaan op het gebied van ontwikkeling (b.v. taal) en de reactie op sensorische prikkels. Ook gedrags- en angststoornissen en problemen in stressregulatie komen vaak voor.

De tienerjaren en de puberteit zijn een kwetsbare periode voor kinderen met ASS. Onder jongeren met autisme is er een hoge mate van uitval. De inzet van psycho-educatie kan hierbij helpen. De effecten van psycho-educatie zijn tweeledig; enerzijds wordt de jongere begeleid in het onderzoeken van zijn eigen autisme en krijgt handvatten om hier een weg in te gaan vinden. Door deze basis te leggen en inzicht in zijn eigen autisme te vergroten, kan hij het anderzijds beter verwoorden en uitleggen aan zijn directe omgeving. Waardoor de omgeving op zijn beurt ook weer beter kan inspelen op de jongere met ASS.

Tijdens deze tweedaagse cursus en training leer je meer over autisme en hoe je psycho-educatie over ASS bij tieners in kunt zetten.

Help kinderen en jongeren met ASS hun eigen weg in het leven te vinden en hun weerbaarheid en veerkracht te vergroten en schrijf je in!

Onder begeleiding van Suzanne Agterberg-Rouwhorst ga je onder andere aan de slag met de volgende thema's:

  • Wat is autisme, een andere kijk: Theorie & Verklaringsmodellen
  • Welke thema's spelen een rol 'onder de waterspiegel' bij jongeren met autisme?
  • De rol van de puberteit bij jongeren met autisme
  • Meisjes met autisme
  • Waarom werkt psycho-educatie vaak niet, of soms zelfs averechts, en hoe kun je dit voorkomen?
  • Wanneer en hoe kun je psycho-educatie bij ASS inzetten?
  • Het belang van het meenemen van het systeem en het maken van de transfer bij psycho-educatie
  • Oplossingsgerichte gespreksvoeringen
  • Materialen om in te zetten bij psycho-educatie

Door middel van theorie en praktijkoefeningen krijg je kennis van recente inzichten op het gebied van ASS en diagnostiek en leer je hoe je psycho-educatie in kunt zetten bij kinderen en jongeren met ASS!

Bij de 4e inschrijving is de 5e gratis!

Vragen over deze nascholing?

Neem dan contact met mij op via onderstaande button, dan help ik je graag verder!

Stel je vraag
Mirte Verwasch
Mirte Verwasch
Congresontwikkelaar
030 693 3887
Postbus 289 | 3700 AG Zeist | info@medilex.nl